Broj telefona+ 381 24 / 694-115

9 razloga zašto LED osvetljenje nadmašuje metalhalogenid

Metal-halogenidne sijalice visokog intenziteta (MH) ulaze u modu 1960-ih. Pedeset godina su vladali kao izbor osvetljenja za sportska mesta na otvorenom, aerodrome i druge velike prostore koji su zahtevali intenzivno osvetljenje za celovečne operacije. Od ranih 2000-ih, nova tehnologija LED osvetljenja zamenjuje MH lampe iz najmanje devet razloga.

 

LED diode su daleko efikasnije od MH lampi. Osvetljenje velikih prostora troši značajne količine električne energije. LED lampe generišu isto ili bolje osvetljenje kao MHs sa manje od polovine uložene energije. U mnogim slučajevima, početni troškovi LED osvetljenja biće pokriveni za manje od dve godine samo zahvaljujući uštedi energije .


LED uređaji su takođe mnogo izdržljiviji i dugotrajniji od MH lampi. Mnoge LED lampe sa novom tehnologijom hladnjaka nastaviće da pružaju najmanje 80% svojih početnih nivoa osvetljenosti nakon više od 50 000 sati, au nekim slučajevima i više od 100 000 sati rada. Tokom istog vremena, MH lampe bi trebalo da budu zamenjene najmanje pet ili šest puta. Shodno tome, lokacija koja prelazi na LED lampe uštedeće značajne troškove održavanja.


LED diode mogu pružiti bolju ukupnu efikasnost izvora i sistema od MH sistema, sa manje LED svetla koje se gubi u samom uređaju. Veća rasvetna tela imaju tendenciju da izgube značajan deo svetlosne snage u svetlima u kojima su ugrađena. Noviji LED uređaji imaju bolju optiku za osvetljenje koja širi svetlost na područja gde je to svetlo potrebno sa manjim gubicima u samim uređajima.


LED lampe novije generacije generišu bolji kvalitet svetlosti od MH-a. LED diode se mogu odabrati ili promenljivo podesiti da generišu svetlost u rasponu od toplije i mekše do hladnije i svetlije. LED diode sa višim rejtingom indeksa prikazivanja boja (CRI) bolje su u stanju da prikazuju boje i kontraste na objektima i površinama, što povećava efikasnost rada u radnim oblastima.


LED lampe praktično ne zahtevaju vreme zagrevanja da bi došle do potpunog osvetljenja, za razliku od MH sijalica kojima treba potpuno 20 minuta ili više da postignu punu osvetljenost.

LED diode su sigurnije jer rade na nižim fizičkim temperaturama od MH sijalica. MH lampa koja je ogrebotina sklona je katastrofalnom kvaru, u kom slučaju bi se sama sijalica mogla rasprsnuti šireći se oko vrućeg stakla i komponenata. LED diode imaju relativno nisku fizičku radnu temperaturu i hladne su na dodir, što značajno poboljšava sigurnost uslova rada.
Sa boljom optikom i difuzorima za učvršćenje, LED svetlo može se usmeriti direktnije na područja do kojih svetlost treba da dopre, sa manje svetlosti koja se preliva u susedna okruženja. Ovo smanjuje svetlosno zagađenje u oblastima koje se dotiču površina koje su namenjene za osvetljenje.

MH sijalice sadrže živine pare i mora se paziti da se na kraju njihovog radnog veka pravilno odlažu. LED diode ne koriste opasne materijale, čime se smanjuje ekološko opterećenje i potreba za posebnim aplikacijama za rukovanje otpadom.

LED-ovi su tolerantniji na ekstreme okoline visokih i niskih temperatura i padavina. Iako će neke LED diode pokazivati oslabljene performanse u okruženjima sa izuzetno visokim temperaturama, nova tehnologija hladnjaka znatno je poboljšala te performanse.          

Kontaktirajte nas

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".