Broj telefona+ 381 24 / 694-115

RASVETA ZA MALE KVADRATURE

Manji stanovi uglavnom zahtevaju veliku kreativnost i praktičnost kada je uređenje enterijera u pitanju. Postaviti svaki element tako da izgleda estetski privlačno, a da ipak prostor ne deluje pretprano, jedan je od osnovnih zadataka.

Kako biste učinili da Vaše prostorije deluju vizuelno veće, u tome Vam pre svega može pomoći dobro postavljena rasveta. Osvetljenje je umnogome značajno za svaki enterijer, a to posebno važi kada je izabrana rasveta za manje kvadrature po sredi.

Zato Vam predlažemo kako da rasveta bude uklopljena u Vaš mali stan, prostoriju po prostoriju.

Rasveta u dnevnoj sobi

Dnevni boravak centar je zbivanja u svakom domu, a posebno je značajan za male stanove. Kako se neretko dešava da se u njegovom okviru nađe i trpezarijski sto, rasveta Vam može mnogo pomoći da se ova dva dela i vizuelno izdvoje.

Za početak, dnevni boravak bi trebalo da osvetli led rasveta, kako samo osvetljenje ne bi zauzimalo neophodan prostor, a opet odavalo utisak elegancije. Može se izabrati rasveta u vidu zvezdanog neba ili lampi duž gornjih ivica zidova. Poseban utisak ostaviće rasveta usmerena na slike, koje treba da budu što veće – mnoštvo manjih slika ili fotografija dodatno će vizuelno skratiti prostor.

Ovakvo osvetljavanje dnevnog boravka dodatno će zahtevati da ista rasveta bude postavljena i iznad trpezarijskog stola. Tu se led rasveta može kombinovati i sa jednom plafonjerom – bolje nego lusterom, koji bi dodatno „progutao“ prostoriju. Stoga je najbolji način da i ovaj deo prostorije osvetli led rasveta, koju će pratiti neka neupadljiva plafonjera. Ovde je cilj osvetljavanje, a estetiku možete postići postavljanjem nekih upečatljivih predmeta srednje veličine.

Rasveta za spavaću sobu

Spavaća soba u malim stanovima obično podrazumeva tek toliko prostora za garderober i krevet, te se ovde sve prednosti koje ima led rasveta najbolje i uočavaju.

Najpre, rasveta bi trebalo da bude postavljena sa strana kreveta, kako biste sebi omogućili lak pristup gašenju i paljenju svetla. Ovde je preporuka i da se bira rasveta sa potenciometrom, kako biste lako prigušili svetlost onda kada Vam odgovara.

Za kraj, birajte i tako da rasveta bude nameštena i u garderoberu, što će Vam omogućiti lakše snalaženje i izbor stvari. Takođe, rasveta se može postaviti i u ormare, te ćete na ovaj način spojiti lepo i korisno.

Osvetljenje u kuhinji i kupatilu

Iako nije nužno, manji stanovi obično podrazumevaju kuhinju i kupatilo malih razmera, te je i ovde savet da led rasveta postane Vaš izbor kako bi Vam dodatno uštedela prostor.

Za kuhinju to konkretno znači da bi led rasveta trebalo da bude postavljena iznad radne površine, kako bi Vam omogućila dovoljno svetlosti za obavljanje svih aktivnosti s jedne, i prigodan izgled prostorije sa druge strane. Takođe, za kuhinje važi i pravilo da se ovakva rasveta najbolje slaže sa jednom većom plafonjerom ili manjim lusterom, ali i tu treba birati što neutralnije boje, a živost enterijeru dodati drugim elementima.

Na samom kraju, kupatilo. Eleganciju i prefinjenost čak i najmanjem kupatilu dodaće led rasveta postavljena u okviru ili iznad ogledala nad umivaonikom, dok ostala rasveta može biti postavljena u viseće ormariće ili duž ivica plafona i zidova. Ne zaboravite da uvek imate na umu pravilo da je rasveta tu da Vam vizuelno poveća prostor, ujedno ga dobro osvetljavajući.

Kontaktirajte nas

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".