Broj telefona+ 381 24 / 694-115

RAZLIKA IZMEĐU VATA I LUMENA


Vati (V) su međunarodna standardna jedinica električne i mehaničke snage koja meri brzinu prenosa energije. Može se definisati kao jedan džul u sekundi.

Vati su dobili ime po škotskom mašinskom inženjeru i pronalazaču Jamesu Vatt-u (1736 - 1819), koji je poznat po svom radu u tehnologiji parnih mašina.

Sve sijalice imaju snagu. Iz toga proizilazi da što je veća snaga, veća je potrošnja električne energije ili utrošena električna energija, pa će skuplje puštanje sijalice koštati više.

Kada su sijalice sa žarnom niti dominirale na tržištu osvetljenja, bilo je lako reći koliko bi sijalica bila „svetla“. Obično se biralo između sijalica 150v, 100v, 75v, 60v i 40v, podrazumevalo se da što je veća snaga, svetlost je jača.

Međutim, otkako su se pojavile nove niskoenergetske tehnologije osvetljenja poput LED-a, CFL-a i halogenih suparnika, međusobno se bore da budu najefikasnije; Vatt je postao višak kao pouzdana mera „osvetljenosti“ svetlosti.

Uzmimo za primer dolenavedene slike, 60v žarulje sa žarnom niti, 42 halogena uštede energije i 11v CFL energije koje štede energiju ekvivalentne su tradicionalnoj žarulji od 60v sa sličnim nivoima „osvetljenosti“.

Da bismo razumeli koliko je sijalica „svetla“, sada treba razmotriti Lumene.

Whats the difference between Watts and Lumens

 

Da li ste znali? 746 vati = 1 konjska snaga!

Šta je Lumen?


Lumen (lm) je međunarodna standardna jedinica za ukupnu količinu vidljive svetlosti koja se emituje iz izvora. Poput Vatts-a, Lumens su standardno merenje u industriji osvetljenja i mogu se naći na kutiji većine sijalica.

Da biste ilustrovali vezu između vata i lumena kroz različite tehnologije osvetljenja, uzmite u obzir sledeće.

Donje informacije pokazuju tipične nivoe lumena koji se očekuju od tradicionalnih sijalica sa žarnom niti.

40v sa žarnom niti = 380 - 460 lumena
60v sa žarnom niti = 750 - 850 Lumena
75v sa žarnom niti = 1100 - 1300 lumena
100v sa žarnom niti = 1700 - 1800 Lumena
Direktna sunčeva svetlost = 100.000 lumena
Informacije u nastavku prikazuju tipične nivoe lumena koji se očekuju od LED dioda.

5v LED kandelabri = 400 lumena
7v LED A19 = 600 lumena
12v LED PAR30 = 850 lumena
Kao što možete videti upoređivanjem gornjih tabela, LED diode mogu da proizvedu visoke nivoe lumena uz relativno malu potrošnju snage. U stvari, LED diode mogu da proizvedu do 110 lumena po vatu, dok žarulje sa žarnom niti proizvode samo 12-17 lumena po vatu.

Stoga, sledeći put kada odaberete sijalicu, ne zaboravite da uzmete u obzir i Vat i Lumen. Vati mere količinu električne energije koja se koristi, a lumeni određuju „osvetljenost“ sijalice. Idealna kombinacija je:

NISKA VOTADA + VISOKI LUMEN = ENERGETSKI EFIKASNO SVETLO

 

Kontaktirajte nas

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".