Broj telefona+ 381 24 / 694-115

ŠTA JE TO ZAPRAVO LED TEHNOLOGIJA?

LED svetiljka (engl. LED, Light Еmitting Diode) izvor je svetlosti koga čine više LED sijalica upakovanih u jednu svetiljku. Ova sijalica radi na principu elektrolumininscencije, pojave koja nastaje prilikom rekombinacije elektrona i šupljina u poluprovodniku. Za rad LED svetiljki potrebna je kontrolisana jednosmerna struja, pa su one obično već snabdevenim potrebnim pogonskim uređajima (drajverima). Same LED sijalice ne proizvode velike količine toplote, ali pogonski uređaji proizvode. Stoga, ove svetiljke su izuzetno osetljive na visoke temperature, pa su obično opremljene hladnjacima.

LED svetiljke pružaju duži radni vek u poređenju sa inkadescentnim i nekim fluorescentnim sijalicama, ali uz više početne finansijske troškove. Efikasnost LED svetiljki nastavlja da se poboljšava, a neki čipovi su sposobni da daju više od 100 lm/W. Jedna LED sijalica (površine reda nekoliko kvadratnih milimetara) ne emituju svetlost u svim pravima, ali se ovaj problem rešava dizajniranjem svetiljke sa više dioda. Efikasnost LED svetiljki je uglavnom značajno veća od efikasnosti inkandescentnih sijalica, tako da za istu snagu LED svetiljke daju mnogo više svetlosti.

Istraživanje koje je sprovelo Ministarstvo energetike SAD na uzorku od 34 miliona LED sijalica dalo je rezultate o razlozima njihovih kvarova. Ukazuju na nekoliko različitih uzroka. Pokazalo se da otkazivanje rada LE dioda čini samo 10% kvarova, da kontrolno strujno kolo utiče na kvarove u još manjem procentu (7%), da su spoljni uzroci krivci u 31% slučajeva (neadekvatni radni uslovi, strujni udar…), a da više od polovine kvarova (52%) na LED sijalicama potiče od otkazivanja komponenti u strujnom napajanju sijalice.

Najkritičniji delovi sijalice su otpornici i kondenzatori. Razlog za to je što su ove komponente najosetljivije na visoke temperature. Iako su LED sijalice mnogo energetski efikasnije od običnih sijalica, i one se zagrevaju tokom rada. To je naročito slučaj kod sijalica veće snage koje upravo iz tog razloga najčešće imaju aluminijumske hladnjake u delu kod napajanja. Ovi kvarovi su po pravilu katastrofalnog tipa, odnosno dovode do prekida rada sijalice.

Kvalitetna LED sijalica mora da ima kvalitetno napajanje sa kritičnim elementima koje mogu da izdrže više radne temperature. Deo sa napajanjem mora da bude na neki način izolovan od LE dioda sa obezbeđenim dobrim hlađenjem, bilo putem aluminijumskih hladnjaka za disipaciju toplote, bilo sa otvorima za ventilaciju u osnovi sijalice ili čak sa kombinacijom ova dva sistema.

Da li LED sijalice mogu da zamene „neonke“?

Naravno da mogu i to mnogo lakše nego što ste očekivali. Postoje LED sijalice koje su napravljene da izgledaju kao neonke, tako da nije potrebno menjati instalaciju, već samo zameniti staru neonku sa LED cevi.

Koliki je životni vek LED sijalica?

Kao i kod svih drugih proizvoda, i kod LED sijalica varira vreme njihovog životnog veka i ono zavisi od kvaliteta samih sijalica. Taj životni vek varira od 15.000 časova do 30.000 časova rada. Zato prilikom kupovine ne obraćajte pažnju samo na cenu. Može da se desi da je isplativije kupiti nešto skuplju LED sijalicu, jer ona može da ima i duplo duži vek trajanja. Ono što je interesantno kod LED sijalica je da najčešće ne crkavaju LED diode, već elektronika koja se nalazi u njima, pa nekad možete i da ih popravite sami ili da ih odnesete u servis da ih neko popravi umesto vas. Međutim, danas to nema smisla raditi jer su cene LED sijalica već dovoljno niske da bi se neko mučio oko popravke.

U svakom slučaju, dobro je što postoji izbor. Jeftinije LED sijalice imaju životni vek od 15.000 časova. Ukoliko ipak želite dugotrajnije, a ne mnogo skuplje sijalice, potražite one koje su deklarisane na 30.000 radnih časova.

Kontaktirajte nas

Ovaj web sajt koristi kolačiće.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".